Tips voor een beter gesprek met de (huis)arts

Een lijstje met vragen die je zelf zou kunnen stellen in gesprek met de dokter.

Uit onderzoek blijkt dat mensen de gesprekken met hun arts vaak niet als bevredigend ervaren. Dit komt vaak doordat emoties de boventoon gaan voeren en de voorbereiding van dit soort gesprekken nog iets te wensen overlaat. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is bedenken welke vragen je gaat stellen.

Om je een handje te helpen met het bedenken van die vragen, staat hieronder een lijstje met vragen die de dokter zelf zou stellen in een gesprek met de dokter.

  1. Kunt u mij uitleggen welke stappen we de komende tijd allemaal gaan zetten?

Lang niet iedereen weet hoe het er in het ziekenhuis aan toe gaat. Chirurg Willem Hans Steup legt uit dat het belangrijk is hier naar te vragen, omdat er bij een behandeling vaak meerdere doctoren en verpleegkundigen betrokken zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet wat er gaat gebeuren en door wie, wanneer en waarom dit gebeurt.

  1. Heeft u alle informatie over mijn ziekte ontvangen?

Het zou kunnen gebeuren dat het doorsturen van uitslagen, doorverwijzingen of andere belangrijke informatie vertraging oploopt. Ga daarom zelf alvast na welke informatie belangrijk is voor de arts en vraag in het gesprek of alle informatie is ontvangen en of deze ook bekeken is.

  1. Wat zijn de voor- en nadelen van deze behandeling?

Artsen beginnen niet aan een behandeling waar ze niet in geloven, zegt chirurg Steup. Maar als je nog vragen hebt naar aanleiding van dingen die je gelezen hebt of dingen die je in het gesprek niet helemaal goed begrepen hebt, stel ze dan gerust!

  1. Wat zijn de complicaties van de behandeling? En wat kan er mis gaan?

Veel mensen denken dat ze na een behandeling helemaal geen klachten meer zullen ervaren. In de meeste gevallen is dit gelukkig ook zo, maar er is geen garantie dat dit altijd het geval is. Het is daarom belangrijk om te vragen naar de uitkomsten in jouw situatie.

  1. Is mijn vader/moeder/vriend hier wel op de juiste plek?

Deze vraag is dé vraag die je naasten kunnen stellen. Heb je nog nooit iemand meegenomen naar een dokter gesprek? Probeer het eens! Je zult zien dat hij of zij je kan helpen bij het stellen van vragen en ook een goede steun kan zijn.

  1. Hoe snel moet ik beslissen of ik de behandeling wil ondergaan?

Je krijgt een diagnose waar je voor behandeld moet worden, misschien wil je daar nog even over nadenken of er met anderen over praten voordat je besluit welke behandeling je kiest.  Het is daarbij wel belangrijk dat je weet hoelang je hier de tijd voor hebt, zonder dat je klachten intussen hevig verergeren.

Ja dokter, nee dokter
Anne-Marie de Ruiter beschrijft in Ja dokter, nee dokter haar ervaringen en geeft talloze tips om je eigen omgang met de dokter te verbeteren. Anne-Marie werd jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd en beschrijft in dit boek hoe ze haar weg vond in de zorg. Met dit boekje bij de hand verloopt jouw doktersbezoek voortaan heel anders. De tips zorgen ervoor dat jouw eigen patiënt journey geen soap wordt, maar een succesverhaal.

Een klein voorproefje
“Intussen ontwikkelde ik een rare haat-liefde verhouding met (para)medici. Aan de ene kant vond (en vind) ik het geweldig wat ze allemaal doen en hoe ze klaar staan voor anderen. Ik zou het zelf niet kunnen!  En wat een geduld hebben ze. Ik heb zoveel lieve, geweldige mensen getroffen.

Aan de andere kant schrompelde ik bij sommigen van hen reeds bij binnenkomst meteen ineen. Voelde ik me een niets betekenend sukkeltje, een vage grijze vlek. Zij gaven mij het gevoel dat ze toch wel een heel stuk dichter bij God stonden. Dan werd ik onzeker. Welke zot zou mij nu nog geloven? Ik geloofde mezelf amper, als ik na de minst of geringste inspanning weer een nieuwe klacht kreeg. “

Ja dokter, nee dokter: Hoe ik mijn weg vond in de zorg is te bestellen in onze webshop.

Bron: Zilveren Kruis