Foppe: ‘Doodgaan is niet alledaags’

Foppe de Haan weet wel dat het leven eindig is. Hij verloor op jonge leeftijd zijn moeder. In een interview dat is verschenen in Pal voor u magazine 8 vertelt hij hoe hem dat toen heeft bezig gehouden.

Foppe: “Ik las over verschillende stadia die je meemaakt in het rouwproces, zoals ontkenning, woede en uiteindelijke acceptatie. Die ontkenning, dat snapte ik wel. En ik was er ook weleens heel erg kwaad over, o jazeker. Pas later begreep ik dat mijn moeder er ook niets aan kon doen. Ze was psychisch ziek.”

Overlevingsdrang

Op een gegeven moment wist hij “knop om te zetten”, zo vertelt Foppe in de achtste editie van het Pal voor u magazine.  “Er komt een soort van overlevingsdrang in je. Dat heb ik wel ontwikkeld. Leren voor mezelf opkomen, mijn eigen ding blijven doen. Dat andere zorgt er alleen maar voor dat het slechter met je gaat. Ik heb weleens een slechte dag, maar last van depressies, nee, helemaal niet. Ik vind veel dingen mooi.”

‘Pas later begreep ik dat mijn moeder er ook niets aan kon doen’

Alledaags

Foppe de Haan weet dus heel goed dat het leven eindig is, maar hij is niet dagelijks bezig met doodgaan. “Het onderwerp doodgaan is niet alledaags, maar het hoort wel bij het leven. Ik zal er alleen niet heel makkelijk zelf over beginnen.”
Liever houdt hij zich bezig met gezond ouder worden, want ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog heel actief. Hoe doet hij dat? Op palvooru.nl deelt hij vier tips voor gezond ouder worden.

Het interview met Foppe de Haan is verschenen in Pal voor u magazine 8. De uitgave is hier verkrijgbaar.

 

Foto: Paul Breuker