Handig! Gezondheidsdagboek: een simpele stap naar minder (last van) klachten

In het Gezondheidsdagboek, vanuit de praktijk ontwikkeld en getest, hou je in een paar minuten per dag bij hoe het met je gezondheid is en waar je last van hebt. Het is de eerste stap naar een gezonder leven met geen of minder klachten.

Moe, hoofdpijn, slecht slapen, sombere stemming. Het zijn maar een paar van de vele terugkerende klachten waar 9,9 miljoen Nederlanders met een chronische aandoening last van hebben. En sinds kort zijn daar ook nog langdurige coronaklachten bijgekomen.

Zo simpel kan het zijn

In het Gezondheidsdagboek kun je per dag verschillende gegevens noteren. Hoeveel je slaapt, eet, drinkt of beweegt bijvoorbeeld. Of hoeveel pijn je hebt, hoe moe je bent en hoe je stemming is. Als je dat een tijdje doet, ontdek je verbanden tussen de verschillende klachten. Zo zie je meteen wat je kunt doen om je beter te voelen. En je kunt het ook samen met bijvoorbeeld de huisarts, praktijkondersteuner of (wijk)verpleegkundige bekijken. Zo simpel kan het zijn. In een paar minuten per dag krijg je meer inzicht in je gezondheidspatroon en kun je fijner en gezonder leven.

Kijktip: Zo vul je het Gezondheidsdagboek in (instructievideo) >>>

Het Gezondheidsdagboek telt 192 pagina’s waarmee je 3 maanden je gegevens kunt bijhouden. Daarnaast is er ruimte voor je medische gegevens en kun je metingen (gewicht, hartslag en bloeddruk) noteren. Het boek heeft makkelijk schrijfbaar papier en is voorzien van een oranje leeslint.

Gezondheidsdagboek door verpleegkundestudent Ivy

Het gezondheidsdagboek is een initiatief van verpleegkundestudent Ivy de Blaeij uit Nijmegen. Tijdens haar stages viel het haar op dat veel mensen zelf geen goed overzicht hebben van hun gezondheidsklachten. Ivy: “Ik ging op zoek naar een boekje waarin allerlei gezondheidsgegevens konden worden bijgehouden. Dit bleek er niet te zijn!”

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Positieve reacties

Het Gezondheidsdagboek is getest door verschillende zorgverleners en mensen met een chronische gezondheidsklachten, die zonder uitzondering positief en enthousiast reageerden:

  • ‘Dit boekje kwam toevallig op een heel nuttig moment: een oncoloogconsult! Blijven mijn klachten stabiel of verergeren ze of verbeteren ze zelfs? Het is niet alleen goed voor mijn eigen inzicht, maar ook ter onderbouwing naar zorgverleners.’ – Karin (borstkanker)
  • ‘Bij de specialist en huisarts moet je in korte tijd duidelijk verwoorden hoe het met je gaat. Dat gaat beter als het op papier helder is. Veel specialisten kunnen niet bij elkaar in het dossier kijken, dan kun je dit boekje er snel bij pakken en het is ook nog veilig.’ – Lotje (meerdere aandoeningen)
  • ‘Artsen hebben vaak maar 10 minuten de tijd, het boekje kan ervoor zorgen dat je niets vergeet te vertellen.’ – Arno (huidkanker)
  • ‘In het Gezondheidsdagboek kun je zelf invullen welke klacht je wil bijhouden. Vermoeidheid, benauwdheid jeuk of misselijkheid zijn klachten die je vaak niet noemt in gesprek met een zorgverlener, maar die erg belemmerend kunnen werken. En als je ze niet noemt, wordt er ook geen behandeling ingezet.’- Petra (meerdere aandoeningen)

Over metzorgleven.nl

Het Gezondheidsdagboek is een uitgave in de reeks Met zorg leven. De bijbehorende gezondheidswebsite Metzorgleven.nl helpt je met betrouwbare informatie over al die psychische, sociale en andere onderwerpen over omgaan met zorg en ziekte in het dagelijks leven. Schrijf je in voor de (gratis) nieuwsbrief op www.metzorgleven.nl

Reeds verschenen:

Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies, Annemarie van Bergen en Theone Joostensz

Ik vecht niet tegen kanker (benefietuitgave), Anne-Marie van Orsouw