Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies

Loop je vast na het overlijden van een geliefd persoon? Ben je uit balans, doordat je ernstig ziek bent geworden? Word je ouder en wil  je je leven goed afronden nu het einde nadert?

Waarom dit boek?

Je dierbare verliezen, je gezondheid verliezen, je leven verliezen. Iedereen maakt wel een keer zo’n groot verlies mee. Het boek Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies helpt je als je leven hierdoor overhoop wordt gehaald. Het geeft handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden. En het laat zien welke hulp je kunt inschakelen. Een geestelijk verzorger bijvoorbeeld, die is gespecialiseerd in zingeving.

‘Ik begon te twijfelen aan de zin van het leven. Wat doe ik hier eigenlijk? Wie heeft me nodig?’

– Henny in Hoe kan ik nu verder?

Over Hoe kan ik nu verder? 

Het boek informeert, inspireert, geeft handvatten en tips over zingeving en levensvragen voor mensen die te maken hebben met een groot verlies:

  • hoe verloopt het rouwproces (inclusief veelvoorkomende fabels over rouwen)?
  • wat geeft je leven zin?
  • hoe vind je een nieuw evenwicht?
  • wat kun je zelf doen?
  • welke hulp kun je krijgen?

Plus: persoonlijke verhalen die laten zien hoe de praktijk daadwerkelijk is.|
Auteurs: Annemarie van Bergen en Theone Joostensz

Samen met

De uitgave is gemaakt in samenwerking met VGVZ (Vereniging van Geestelijk Verzorgers) en Agora. Het voorwoord is geschreven door Robert Koorneef, directeur van VGVZ (Vereniging van Geestelijk Verzorgers)

Lees ook

Metzorgleven.nl is het online magazine over leven met een (ernstige) ziekte en omgaan met zorg. Over al die psychische, sociale, communicatie-onderwerpen waar je dagelijks mee te maken hebt. Metzorgleven.nl helpt je gezond omgaan met ziekte en neemt je serieus.

Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies kost €15 en is te koop in de webshop en op Bol.com.

‘Een aanrader … voor een ieder die te maken heeft met een ervaring van verlies en meer wil weten over zingeving, rouw en geestelijke verzorging’

Marije Vermaas op agora.nl

Recensent: F.M. Boon van NBD Biblion:

‘Informatie en inspiratie over zingeving en levensvragen voor mensen die te maken krijgen of te maken
hebben met een groot verlies. Bevat handvatten en tips. Uitgegeven in de reeks ‘Met zorg leven’ en
geschreven in samenwerking met de Vereniging van Geestelijk VerZorgers (VGVZ) en Agora. Aan bod
komen het verloop van het rouwproces (en fabels daarover), wat het leven zin geeft en hoe zelf of met
ondersteuning een nieuw evenwicht te vinden. Plus uitleg dat een geestelijk verzorger ondersteuning biedt bij het bezig zijn met levensvragen, vragen die elk mens kan hebben. Het boekje bevat meerdere
persoonlijke verhalen. Nu geestelijke zorg niet alleen meer beschikbaar is in (zorg)instellingen, maar ook in thuissituaties van rouw en verlies, is de informatie die dit boekje daarover biedt extra zinvol en nuttig. Met een lijst van websites en literatuur.’


Recensent Engelien Hulsman in het Tijdschrift voor Geestelijke Verzorging:

Een prettig en informatief boekje

Dit boekje is een goede poging om weer te geven wat geestelijke verzorging kan betekenen. Het gaat van start met ingrijpende ervaringen die het leven overhoop gooien. Het beschrijft de gevoelens die een groot verlies kan oproepen en benoemt wat rouwen inhoudt. Van daaruit werkt het geleidelijk toe naar de thema’s zingeving en levensvragen, om vervolgens in een hoofdstuk met de titel ‘Iemand die luistert’ expliciet uit te leggen wat een geestelijk verzorger daarin kan betekenen. Het geheel wordt afgewisseld met ervaringsverhalen en geïllustreerd met citaten uit allerlei bronnen; van wetenschappelijk onderzoek tot ervaringsverhalen van internet. Dat maakt het een informatief en prettig leesbaar boekje – mooi werk dus.