’Het zal wel psychisch zijn’

Jarenlang werd Anne-Marie als een hete aardappel doorgegeven en kreeg ze te maken met veel zorgverleners, zo ook de psycholoog.

Wie lichamelijke klachten heeft hoopt van de huis- of bedrijfarts te horen wat er aan de hand is en welke behandeling daarvoor nodig is. Vaak kan de oorzaak echter niet worden achterhaald. Het aantal patiënten met medisch onverklaarbare klachten is dan ook groot. Huis- en bedrijfartsen proberen lichamelijke afwijkingen te vinden, maar als die niet gevonden worden, krijgt men vaak te horen dat het ‘dan wel psychisch zal zijn’.

Anne-Marie de Ruiter, auteur van Ja dokter, nee dokter, ervaarde dit ook. In het boek beschrijft ze haar binnenkomst bij de psycholoog. ‘En gaan we het nu over mijn jeugd hebben?’, vraagt Anne-Marie. Na wat vragen van de psycholoog volgde een voorlopige conclusie: ‘Op basis van de verwijzing en wat ik zag in de vragenlijsten denk ik in eerste instantie aan een depressie’. ‘Dit gaat een beetje hard. Ik ben net binnen. We hebben het er nog over’, is de reactie van Anne-Marie.

Benieuwd geworden naar de zoektocht naar een uiteindelijke diagnose en behandeling? In het boek Ja dokter, nee dokter beschrijft ze haar ontmoetingen met artsen en andere zorgverleners in herkenbare columns. Hier pleit ze onder andere dat niet alles een psychologische oorzaak heeft. ‘Er bestaan ook gewoon lichamelijke mankementen. Dan werkt het juist andersom: je zit minder in je vel doordat je ziek bent’.

Ja dokter, nee dokter is verkrijgbaar in onze webshop en op bol.com. Meer informatie over het boek is te vinden op deze pagina

Bestel in de webshop  Bestel op bol.com