Ik vecht niet tegen mijn ziekte

Anne-Marie van Orsouw heeft al een tijdje uitgezaaide borstkanker. Daarom schrijft ze blogs op metzorgleven.nl. Ze hoopt hiermee anderen te kunnen helpen.

Een positieve horizon

Anne-Marie heeft af en toe te maken met periodes van angstgevoelens. In sommige situaties is het in een vlaag voorbij. De schrik vliegt je om het hart. Dat duurt heel even en dan is het gelukkig snel weer een gewone dag. Maar er zijn ook momenten dat de angst zo sterk aanwezig is, dat ze niet meer normaal kan functioneren.

Anne-Marie: ”Op zo’n moment blokkeer ik en kan ik niet goed meer nadenken. Allerlei gedachten van doemdenken, beren op de weg hebben de overhand. De zinloze gedachten blijven in een oneindige lus mijn hersenen bestoken. De emotie heeft volledig de overhand en het is niet mogelijk om een horizon te zien. Juist het hebben van een (positieve) horizon is voor mij essentieel om daar naar toe te leven. Maar ik zit vast in dat moment. En dan die tijdsfactor: hoe lang gaat dit duren? Ik denk in zo’n fase in volle overtuiging dat ik hier nooit meer uit kom. Zo’n lus van doemdenken is killing!

‘Mijn angst gaat over niet kunnen leven naar een horizon toe’

Nu, zoveel maanden later, kan ik meer op afstand terugkijken en aangeven welke inzichten ik heb over die periode waarin de angst even alles overheerste. In dat moment voelde het vooral als de angst om het zieker worden. Maar het zieker worden, is niet waar het om draait bij mij. Het gaat over de mogelijke consequenties daarvan. Mijn angst gaat over niet kunnen leven naar een horizon toe. De angst is om die horizon niet (meer) te kunnen aanraken en bereiken.”

Dit is een fragment uit Anne-maries blog over angst. Lees hier het hele artikel >>>

Benefietuitgave voor WensAmbulance Brabant

De blogs van Anne-Marie zijn nu gebundeld in de benefietuitgave ‘Ik vecht niet tegen kanker, maar vóór mijn horizon’. Het is Anne-Maries vurige wens om met deze benefietuitgave een flink geldbedrag in te zamelen voor WensAmbulance Brabant, die de laatste wens vervult van iemand die ernstig ziek is. “WensAmbulance Brabant maakt een van de laatste momenten van geluk mogelijk. Juist in coronatijd is dat erg waardevol. Dat is niet in woorden uit te drukken.”

Steun WensAmbulance Brabant en bestel hier de benefietuitgave >>

Over Metzorgleven.nl

Als je te maken hebt met ernstige ziekte grijpt dat in op je hele leven. Uit onderzoek blijkt dat hoe beter je overweg kunt met het vinden, begrijpen, toepassen van kennis en informatie, hoe beter je kunt leven met zorg en ziekte. Metzorgleven.nl helpt je met begrijpelijke informatie over al die psychische, sociale en andere onderwerpen over omgaan met ziekte en zorgverlening in het dagelijks leven. Of je nu zelf een (ernstige) ziekte hebt, partner, familie of vriend bent of werkt in de zorg.

Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief op www.metzorgleven.nl >>>