Magazine Pal voor u 6

Pal voor u 6

Zangeres, presentatrice en ex-verpleegkundige Marga Bult verloor haar vader aan dementie. In de nieuwste Pal voor u, het magazine over palliatieve zorg voor patiënten en naasten, vertelt ze uitgebreid hoe ze tot op het laatst betrokken was bij zijn verzorging.

“Hij is langer thuisgebleven dan eigenlijk verantwoord was.”

Behalve het uitgebreide interview met Marga Bult komt in de nieuwste uitgave aan bod:

  • “Ik ben slecht in hulp vragen.” Helen Vreeswijk, een van de meest populaire jeugdthrillerschrijfsters in Nederland en België, heeft uitgezaaide borstkanker. Ze vertelt over de lichamelijke, psychische, sociale en spirituele gevolgen van haar ziekte.
  • Als onderzoeker sprak ze veel mensen over hun levensbedreigende ziekte. Vijf jaar later blijkt ze zelf ongeneeslijk ziek te zijn. Vlak voor haar overlijden sprak Pal voor u met Hilde de Vocht over deze bizarre situatie. “Achteraf is het een goede voorbereiding geweest.”
  • Gaan islamitische families anders om met het levenseinde? Suleman el Hajaji komt veel bij Marokkaanse families over de vloer. “Veel van mijn cliënten denken dat morfine een euthanasiemiddel is en dat kan voor de meeste moslims absoluut niet.”
  • Anna heeft ongeneeslijke longkanker. In de openhartige rubriek Patiënt & Partner vertellen zij en haar man Bram over de impact op hun relatie: “Als ik een keertje hoest, slaat bij hem de paniek al toe.”
  • Patiënten willen (en moeten) meer dan vroeger meebeslissen. Maar eigen regie is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kun je zelf doen?

Pal voor u-magazine is een jaarlijkse uitgave van Uitgeverij Zezz in samenwerking met de regionale Netwerken Palliatieve Zorg. Tegelijkertijd met het magazine verschijnt (in veel regio’s) een regionale adressengids: van huisarts tot thuiszorg, van ziekenhuis tot hospice en van vrijwillige tot beroepsmatige zorg (zie ook palliatievezorginderegio.nl). Daarnaast zijn er themaboekjes verschenen waarin veelbesproken onderwerpen aan bod komen, zoals keuzes rondom het levenseinde of seksualiteit, evenals een invulboekje/zorgverklaring over het levenseinde