Verstandig googelen naar symptomen, hoe doe je dat?

Veruit de meeste patiënten gebruiken Google voor of na een consult.

Vijfentwintig procent van de mensen vindt het moeilijk om te begrijpen wat de dokter hen vertelt tijdens een gesprek én 30% van de mensen is alweer vergeten wat de dokter zei als ze de deur uit lopen. Anne-Marie de Ruiter, auteur van Ja dokter, nee dokter, beschrijft in haar boek dat het volkomen normaal is een dokter niet te begrijpen. Voorheen googelde Anne-Marie de voor haar onbekende woorden van de dokter, maar tegenwoordig vraagt ze de dokter direct van hij bedoelt. 

De meeste patiënten gebruiken Google voor en/of na een consult met de dokter. Google vervult echter nooit de functie van de dokter, die persoonlijk contact met u heeft. Daarnaast kan Google geen betrouwbare diagnose stellen en is voor iedere patiënt een eventuele behandeling weer anders. Het gesprek met de huisarts aangaan is daarom het beste. Eerder vertelde Anne-Marie de Ruiter dit al in het gratis e-book ‘Mondig is beter’. Het gebruik van Google is echter niet verkeerd. We geven je hieronder alvast twee tips van Anne-Marie om verstandig te googelen. 

Tip: Weet wat je zoekt
Iedereen kan tegenwoordig iets op internet zetten. Bedenk waar je naar op zoek bent. Als je echt medische informatie wilt, kijk dan alleen op betrouwbare en onafhankelijke sites. Dit zijn bijvoorbeeld sites van de overheid, ziekenhuizen en beroepsverenigingen. 

Tip: Neem niet te snel iets aan 
Kijk uit met websites die je direct een oplossing willen geven. Klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Kijk altijd naar de bron. Vaak willen websites je iets verkopen onder het mom ‘gezond leven’ of ‘beter worden’. 

Meer tips? 
Ja dokter, nee dokter helpt een handje bij het vinden van een weg in de zorg. Als je ziek bent, van alles mankeert of telkens een andere kwaal hebt, wil je weten wat je hebt en hoe je  beter wordt. Hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe deal je met die machteloosheid, ongelijke verhouding  in de zorg. En hoe krijg je de juiste diagnose en de beste behandeling? Het is geschreven met een flinke dosis humor, maar staat vol met handige informatie, invulformulieren en talloze tips: 

  • Hoe vind je een goede huisarts?
  • Tips voor een goed gesprek met de dokter
  • Verstandig googelen
  • Betrouwbare en behulpzame sites
  • Hoe vermaak je je in de wachtkamer?
  • Feedback geven, hoe doe je dat?
  • Hoe dien je een klacht in?

Meer informatie over het boek en de auteur is te vinden op deze pagina

Bestel in de webshop  Bestel op bol.com